03 juni 2007

Het proces

Een verontrustend boek, waarbij aan het eind nog niet duidelijk is wat er precies aan de hand is: Het proces van Franz Kafka. Door wie wordt K. vervolgd? Waarvoor wordt K. vervolgd? Dat wordt niet duidelijk, maar wel dat het zo is en dat het geen makkelijk proces is.

De sfeer in het boek is geheimzinning. Het verhaal is absurdistisch. Het deed me denken aan de Kellner en de levenden van Simon Vestdijk. Ook daar is sprake van een oordeel. En bij Vestdijk is dat oordeel nog duidelijk aan God toe te schrijven, bij Kafka zou het kunnen, maar het kan ook een geheime wereldlijke macht zijn. En misschien is dat wel het verontrustende. Stel dat het zou kunnen, dat je zomaar wordt gearessteerd en je niet te weten komt waarom. Waardoor je je dus niet kan verdedigen. En tegen wie? En het ergste, voordat je gearresteerd werd, wist je niet eens van het bestaan van dergelijke instantie. Maar tijdens het proces, blijken er wel heel veel mensen bij betrokken te zijn.

Hoewel het verhaal nogal afstandelijk is geschreven, is het meeslepend. De stijl van Kafka sprak me erg aan. Mooie zinnen, ingewikkelde maar kloppende redeneringen, onbegrijpelijk verhaal en toch meeslepend. Ik dus nog wel eens wat meer van Kafka lezen, maar weet niet veel over hem. Goede suggesties voor ander goed werk van hem zijn dus meer dan welkom!

1 opmerking:

Anoniem zei

mmmm er staat een boek in de kast met 3 titels van hem,maar alleen het proces gelezen...