Hoe is het om als vluchteling in een land met totaal andere normen en waarden terecht te komen en ook de mensen niet te kunnen verstaan? Dat is te het onderwerp van De reis van de lege flessen van Kader Abdolah. Een mooi geschreven boek, met veel korte zinnen en wisselend verhaal per alinea, het thuisland en het buitenland worden daarin met elkaar vergeleken.
Bofazl is gevlucht en woont nu in een dorpje aan de IJssel, met z'n vrouw en kind, maar die komen alleen zijdelings in het verhaal voor, vooral omdat zij al beter Nederlands spreken dan Bofazl. Tussen Bofazl en buurman René ontstaat een vriendschap, allebei liggen ze een beetje buiten de maatschappij. René is homoseksueel, leeft van een uitkering, drinkt, en dus eigenlijk alles wat in het vaderland van Bofazl wordt verafschuwd. Dat wordt ook pijnlijk duidelijk als Bofazls moeder een tijdje op vakantie langskomt.
Uiteindelijk is het boek over een vluchteling die hard werkt om bij de maatschappij te horen, maar toch een einzelgänger blijft, ook in z'n gezin. En ik vermoed dat dit bij veel vluchtelingen het geval is, helaas.
De Volkskrant-uitgave die ik van dit boek heb, is aangevuld met 4 verhalen uit eerder bundels van Abdolah, met hetzelfde thema. Abdolah zoekt vooral naar overeenkomsten en verschillen tussen vaderland en tegenwoordig thuisland. Daarvoor laat hij meerdere keren een familielid uit het vaderland overkomen. Goed idee, maar als je dat in 5 verhalen 3 keer tegenkomt wel een beetje voorspelbaar. Maar daarbij blijft het een goede schrijver. En aangezien Het huis van de moskee nummer 2 staat op beste Nederlandse boeken ooit, vermoed ik dat ik dat nog wel eens ga lezen.
3 opmerkingen:
Ben benieuwd naar dit boek, wil het graag nog lezen. Laatst Abdolahs Spijkerschrift gelezen - zie link voor recensie.
http://nieksteenhuis.blogspot.com/
Leuk blog, kom regelmatig even kijken.
ooohhhh dan vond ik spijkerschrift veel mooier ...
Spijkerschrift heb ik nog niet gelezen, maar dat gaat er vast nog wel van komen.
Een reactie posten