27 juni 2007

The shadow of the wind

Literatuur en spanning, met een mysterieus tintje, in één boek: The shadow of the wind van Carlos Ruiz Zafón. Een bestseller die terecht een bestseller werd. Goed geschreven en het verhaal houdt tijdend het lezen mogelijkheden om zelf mee te denken over wat er nou precies aan de hand is. En dat wil je vanaf het begin weten, waarom is het boek dat Daniel uit de 'Begraafplaats van Vergeten Boeken' haalt zo bijzonder en waarom zit iedereen er achter aan?

En daar kom je pas in de loop van het verhaal achter, speurend door het Barcelona van de jaren 50. En het lijkt echt een klassiek boek, terwijl het nog maar een paar jaar oud is. Deels waarschijnlijk veroorzaakt door de sfeer van oude boekhandels (waar ik overigens ook in het echte leven van kan genieten) en oude, (bijna) leegstaande gebouwen. En de altijd rondwandelende politie en tijdrovend treinreizen naar Parijs. Het speelt zich echt in het verleden af.

En tijdens de speurtocht leren we steeds meer mensen kennen en komen we meer te weten over de mysterieuze schrijver, Julián Carax, die het boek dat Daniel leest, schreef.

Geen opmerkingen: