14 augustus 2010

De man die in rook opging

Aan het begin van het jaar las ik deel 1 van de serie over Martin Beck, geschreven door Sjöwall en Wahlöö. Daarover was ik meteen enthousiast. Deel 2, De man die in rook opging, had ik al. Twee weken geleden kocht ik op de Deventer boekenmarkt de rest van de serie. Boeken die het goed doen in drukke kantoorweken, een paar avondjes ontspanning per boek.

In dit deel moet Martin zijn vakantie opgeven en op zoek naar een vermiste Zweed in Boedapest. Deze man lijkt in rook te zijn opgegaan. Een idee waar hij moet beginnen heeft Martin maar weinig, dus hij geniet ook maar vooral van Boedapest. Merkt dat hij geschaduwd wordt, komt in contact met de plaatstelijke politie, enz.

Af en toe spannend, mooie stadsbeschrijvingen (Boedapest is toegevoegd aan het lijstje met steden die eens bezocht moeten worden), een goede politieroman. Of eigenlijk, gewoon een leuke serie: maatschappelijk betrokken, duidelijk spelend in de jaren 60, maar nog steeds eenvoudig leesbaar.

3 opmerkingen:

boekengek zei

Deel 2 is één van mijn favoriete boeken uit de reeks. Ik heb het pas nog herlezen. Ik kan je echt aanraden alle boeken te lezen, je wordt niet teleurgesteld. Nog een tip: koop een plattegrond van Stockholm of gebruik Google maps en je kunt alles terug vinden, een heel leuke manier om dichter bij het boek te komen. ;-)

Boekenwijs zei

Had ik dan toch naar Stockholm moeten gaan ipv naar Dublin, om zo de stad te leren kennen ;) Maar ja, dan had ik het magische Ierland gemist... Denk dat ik de Zweedse hoofdstad nog wel eens bezoek.

De kaart van Stockholm had ik nog niet gepakt, die van Boedapest al wel.

Mary zei

Zeker een aanrader om de boeken te lezen! Hier nog een tip: Hier zijn alle boeken te verkrijgen.

http://www.selexyz.nl/zoeken/?cat=alle-boeken&q=maj+sjowall+per+wahloo

Veel lees plezier!