31 januari 2010

De vrouw in het Götakanaal

De eerste thriller in de serie over Martin Beck: De vrouw in het Götakanaal van Sjöwall en Wahlöö. Geschreven in de jaren zestig, maar nog steeds actueel. De enige datering is te achterhalen door het gebruik van telegrammen, het bellen met de telefoons van café's bij achtervolgingen en het moeizame en trage contact met het buitenland. Verder zou de beschreven lustmoord op een tocht over het Götakanaal evengoed in het heden kunnen spelen.

Het verhaal is wat ik van een thriller verwacht. Er is iemand vermoord, de moordenaar en zijn motief moeten gevonden worden. En na wat doodlopende sporen lukt dat. Met natuurlijk de nodige spanning met betrekking tot eventuele vervolgmoorden en 'gaan we de moordenaar wel vinden'.

Ideaal boek om lekker in door te lezen. Een serie om te verzamelen. Deel 2 heb ik al.

1 opmerking:

boekengek zei

Wat leuk dat je dit leest, nu in 2010, terwijl deze romans in de jaren zestig VDVE geschreven zijn. Ik heb ze zelf voor het eerst eind jaren 70 VDVE gelezen en ben nu aan de 3e herlezing van alle 10 boeken bezig (intussen gevorderd tot deel 7). Het is intrigerend te merken dat de boeken nog steeds actueel zijn (voor het grootste deel dan, gezien de opmerkingen over telegrammen en bellen via een centrale en zo). Sjöwall en Wahlöö zijn klassiek.
Veel plezier gewenst met de andere 9 boeken! Ze worden steeds maatschappij-kritischer (en daarmee actueler!).