16 januari 2010

In de ban van mijn vader

Weer een goed boek gepakt uit één van de Volkskrantseries: In de ban van mijn vader van Sandro Veronesi uit de Bekroond Europa serie. Eerlijk is eerlijk, aan het eind van het boek heb ik alleen een idee over de waarheid, maar dat is prima. Genoeg om over te fantaseren, mogelijkheden staan open.

Het verhaal is mooi geschreven, met verschillende stijlen, passend bij verschillende situaties. Het verhaal heeft onverwachte elementen, op het moment waarop je denkt door te hebben hoe dingen zitten, verandert er weer iets.

Gianni Orzan, kinderboekenschrijver, heeft net zijn vader verloren, wint een prijs voor zijn nieuwste boek en geeft die weg en wordt door een vreemde man aangesproken bij de taxistandplaats. Dit man weet te veel van hem en hij vlucht met zijn vrouw en zoon van Rome naar Viareggio. Later terug in Rome ontmoet hij de man weer, die beweert een vriend van zijn vader te zijn, die een Russische spion was. En moet je dat dan geloven? Het verhaal vertelt de strijd die Gianni met dit gegeven heeft en de strijd met de rest van zijn leven.

Een boeiend boek, iets om over na te denken. Wat als de bekende wereld anders blijkt te zijn dan je altijd gedacht had?

Geen opmerkingen: