02 augustus 2010

Het zingende gras

Enkele jaren terug las ik The fifth child van Doris Lessing. Toen kon ik daar niet zoveel mee. Daarna won ze de Nobelprijs en kwam ik erachter dat ze veel over zuidelijk Afrika schreef. Die regio heeft ergens wel mijn interesse. Dus las ik nu een van haar bekende werken, en haar debuut: Het zingende gras. En ik las het in een paar dagen, meegesleept door het verhaal.

In de eerste regel van het boek wordt Mary Turner dood gevonden. Al snel wordt duidelijk dat de inboorling het heeft gedaan (hij wordt in ieder geval gevangen). En verder wordt er vooral niet over gesproken.

Daarna volgt het verhaal, hoe is het allemaal zo gekomen? Mary woonde rustig in de stad, ze werkte, had vriendinnen, maar leek ook een oude vrijster te worden. En als ze merkt dat dat indaad over haar gezegd wordt, trouwt ze bijna me de eerste de beste: Dick Turner. Boer op het platteland en ook wanhopig op zoek naar de liefde. En dat kan dus niet goed gaan.

Mary is niet geĆÆnteresseerd in het land van Dick en heeft een vreselijke pest aan inboorlingen en behandelt ze dus ook als dusdanig. Dick wist altijd nog wel vriendelijk tegen ze te zijn, Mary moet er niet aan denken. De sfeer is grimmig en met het bedrijf gaat het al jaren slecht, Dick kan niet plannen.

Het is een verhaal vol spanning en met een hoeveelheid apartheid die me m'n haren recht overeind laat staan. Natuurlijk weet ik dat het zo ging (en nog gaat dat zo, waarom zouden de blanke boeren in Zimbabwe, waar dit boek ook speelt (toen nog Zuid-Rhodesiƫ), anders zo worden aangevallen), maar dat maakt het niet minder erg. Het boek heeft erge indruk gemaakt en ik verwacht meer van Lessing te lezen en zeker meer over dit gebied.

4 opmerkingen:

Anna van Gelderen zei

Ik heb dit boek ruim een jaar geleden herlezen en was er weer net zo van onder de indruk als de eerste keer. Als je nog meer Afrikaanse fictie van Lessing wilt lezen kan ik je This Was the Old Chief's Country, aanraden, een bundel met in Afrika spelende korte verhalen.

Boekenwijs zei

Dank je wel voor de tip! Ik ga hem aan m'n wenslijst toevoegen.

Oud-Herk zei

Doris Lessing heeft haar prijs niet voor niets gehad, in tegenstelling tot sommigen, waar niemand daarvoor en ook niemand daarna nog, ooit gehoord heeft. Lees elk boek van haar, maak weliswaar de tijdsprong, ze is het waard. Voor elke letter.

Boekhapper zei

Ik heb haar autobiografie (2 delen) gelezen:Onder mijn huid en In de schaduw. Die vond ik ook zeer de moeite waard. En niet te vergeten haar essays over (voornamelijk) boeken: Time bites.