05 december 2010

Slaughterhouse 5

Over Kurt Vonnegut had ik al vaker gehoord en gelezen, maar ik was nooit tot het lezen van één van z'n boeken gekomen. Nu vond ik het wel eens tijd voor Slaughterhouse 5. Een anti-oorlog boek. Ik was benieuwd. De science fiction insteek had ik alleen niet verwacht (maar had ik natuurlijk wel kunnen weten).

Ik ben geen sf-fan, maar ik vond het hier toch niet zo storend. Billy Pilgrim was aanwezig bij het bombardement van Dresden. En dat heeft zijn leven getraumatiseerd. Door het lezen van science fiction verhalen in het ziekenhuis, geleend van zijn buurman, gaat hij geloven zelf ook in de handen van ruimtewezens gevallen te zijn.

Bovenstaande is een korte beschrijving van het boek. Door het niet chronologische verhaal, Billy doet aan tijdreizen, is het moeilijk een samenvatting te geven. De kracht van het verhaal zit namelijk ook in dit niet-chronologische effect. En door het gebruik van jaartallen en bekende gebeurtenissen is het allemaal goed te volgen.

Ondanks, of misschien wel dankzij de sf, een indrukwekkend boek.

1 opmerking:

Koen zei

Ik heb het boek ooit gelezen maar zou het niet meer na kunnen vertellen. Dat zal dan wel iets te maken hebben met dat tijdreizen. Ben wel weer benieuwd geworden, ik heb het niet in de kast staan dus hij gaat op de wishlist, kan ik hem nog eens herlezen.