30 juni 2008

De man die zijn vrouw voor een hoed hield

Tijden terug las ik al eens een artikel over bepaalde psychologisch aandoening waarbij werd verwezen naar het boek De man die zijn vrouw voor een hoed hield van Oliver Sacks. Een paar maanden geleden lag het goedkoop in de winkel. Kopen dus. Het werd mijn boek voor in de trein, want de korte verhalen maken indruk en zo las ik er nooit meer dan één of twee achter elkaar.

De verhalen geven vaak een goed beeld van de patiënt, hoe is het om te leven zonder evenwichtsgevoel, zonder dat je dingen herkend, zonder door te hebben dat je lijf je eigen lijf is? En daarnaast worden de ziektes ook nog toegelicht. Hoewel daar iets meer voorkennis verondersteld werd dan ik bezat. Maar goed te volgen.

Het boek heeft indruk gemaakt, de aandoeningen helemaal. En hoe mensen kunnen leven met een perceptie van de werkelijkheid waarin zoveel ontbreekt of anders is. En toch doorzetten. Soms maakte het ook wel bang, want sommige patienten werden er zomaar door overvallen. Steeds liedjes in je hoofd, die de buitenwereld overstemmen, behoorlijk irritant.
Maar de indruk die dit boek achterlaat is wel een reden om weer eens wat van Sacks te lezen.

Geen opmerkingen: