25 mei 2014

Waar is Bernadette?

Bernadette uit Waar is Bernadette? van Maria Semple is mysterieus. Wie is ze eigenlijk? De vrouw van Elgie (topfunctie bij Microsoft), moeder van Bee (slimme meid). Dat is zoals ze haar in Seattle kennen. En men vind haar vreemd, houdt zich niet bezig met de school van haar dochter. Maar is ze echt vreemd? Wat als je haar geschiedenis kent.

Bee heeft ooit de belofte gekregen een cadeau te mogen kiezen als ze met goede prestaties van school komt. Nu is het zover en ze wil op reis naar de Zuidpool. En belofte is belofte, hoewel Bernadette het niet ziet zitten. Gelukkig kan ze de voorbereiding uitbesteden aan Indiasche, die ze voor al dat soort zaken via internet heeft ingeschakeld. 

Wat er daarna allemaal gebeurd is moeilijk samen te vatten zonder de loop van het boek te verraden. Het verhaal wordt verteld door middel van verzamelde e-mails, artikelen en waarnemingen van Bee. Een vorm die me erg aanspreekt.

Het verhaal is niet erg realistisch, maar dat besef kwam bij mij pas toen ik het boek al uit had. Het leest namelijk wel erg lekker en Bernadette is interssant. Je wilt weten wat er nou precies aan de hand is.

Geen opmerkingen: