08 november 2009

Giraffe

Een paar jaar geleden zag in een recensie van Giraffe van J.M. Ledgard op nu.nl. En het sprak me meteen aan, een heel ander boek dan anders. Toch duurde het even voordat ik het boek las, hoewel het al tijden op m'n plank stond. En het is een mooi boek. Mooi geschreven, een waargebeurd onbekend en naar verhaal. Geschreven vanuit het ik-perspectief van mensen die een rol spelen in het verhaal. Van gebeurtenissen worden zo verschillende kanten belicht.

Het verhaal speelt zich af tussen 1973 en 1975 in het communistische Tsjechoslowakije. Een groep giraffes wordt gemigreerd vanuit Afrika en is de grooste groep die in gevangenschap leeft. Maar dan breekt er een virus uit. Dat moet natuurlijk verzwegen worden en de giraffes moeten er aan geloven.

Dit alles wordt verteld in een drukkende sfeer. De invloed van het communisme is duidelijk aanwezig. Je zult gehoorzamen aan het regiem, want anders...

Het verhaal is soms wat dromerig geschreven, met veel uitwijdingen. Interessant, want toen de Muur in Berlijn viel, was ik 7. Het is een tijd die ik niet bewust heb meegemaakt. En in dit boek wordt het voelbaar.

Hoewel het een vreselijk verhaal is, kan ik dit boek zeker aanraden. Mooi geschreven, interessant en zet je aan het denken.

1 opmerking:

Koen zei

Hallo Boekenwijs,

leuk blog, interessante boekenkeuze. Ben zo vrij geweest je op mij eigen, net gestarte blog, te plaatsen. Ik ben je blog gaan volgen nav de Stieg Larsson-trilogie. Heb ze inmiddels ook alledrie gelezen en hoewel ik weinig lees in dit genre heb ik deze in één adem uitgelezen.

groet,

Koen