28 juni 2009

Brazzaville beach

Vorig jaar was er een hype op Librarything over Brazzaville Beach van William Boyd. Het klonk wel interessant en tweedehands exemplaren waren erg goedkoop te krijgen. Maar meer kon ik me ook niet herinneren over dit boek toen ik er vorige week in begon. En de eerste hoofdstukken vroeg ik me serieus af waarom ik het gekocht had.

Maar daar kwam verandering in. Het verhaal is aardig opgebouwd in twee verhaallijnen die beide afstevenen op iets dramatisch. De vraag is alleen wat. En de vraag is hoe de lijnen precies met elkaar verbonden zijn.

Hope is de hoofdpersoon van dit verhaal en op een of andere manier is ze vanuit Londen in Brazaville Beach terecht gekomen. De vraag is vooral hoe en waarom. En die vraag wordt beantwoord in het boek. In twee verhaallijnen, de ene met haar man John in Londen. Hij is wiskundige en dreigt gek te worden in een zoektocht naar eeuwige roem. Zelf werkt ze ecoloog. Het tweede verhaal is al in Afrika en beschrijft hoe Hope in een reservaat het gedrag van een groep chimpansees bestudeert en onverwachte dingen ontdekt.

Beide verhaallijnen zijn redelijk dramatisch. Het mooie van het boek is, dat ze door elkaar worden verteld, met daar tussen in wat meer filosofische overdenkingen van Hope. De climax van beide verhaallijnen zijn verweven en maken duidelijk waarom deze twee lijnen er zijn.

Wat ik er verder precies van moet vinden, weet ik nog niet. Het verhaal zit goed in elkaar, alleen de inhoud raakte me niet echt, helaas.

2 opmerkingen:

Anna van Gelderen zei

Ik heb dit boek 15 jaar geleden gelezen en vond het toen erg goed. Met name het wetenschappelijk onderzoek van Hope is me bijgebleven en de conclusies die daar uit getrokken kunnen worden, nl. dat ook onze evolutionaire neef, de mensaap, het kwaad al in zich heeft en dat onze eigen kwaadaardigheid waarschijnlijk diepe evolutionaire wortels heeft. Kennelijk heeft dat destijds nogal indruk op mij gemaakt, want voordien dacht ik een beetje naïef dat dieren niet gemeen tegen elkaar konden zijn.
Het onderzoek van Hope is losjes geïnspireerd op dat van Jane Goodall, zo ontdekte ik later, wat het boek voor mij nog een extra dimensie gaf.

Boekenwijs zei

Misschien dat het boek vanwege het ontbreken van die ontdekking bij mij wat minder indruk maakte. Mijn interesse werd meer door John gewekt, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik een zwak heb voor wiskunde.