16 augustus 2008

Arend

Begin 2007 had De engelenmaker van Stefan Brijs bij mij indruk gemaakt. Het kon dus niet uitblijven dat ik meer van hem zou lezen. Laatst kocht ik Arend. En weer indrukwekkend. Met waarschuwing: niet lezen als je niet lekker in je vel zit, daarvoor is dit verhaal te somber en heftig.

Dit boek maakt een verschikkelijk drukkende indruk. Vanaf zin één, 'Arend had nooit geboren mogen worden', hangt er een spanning, en die blijft. Arend is ongewenst, z'n moeder Anna als kind misbruikt en wil alleen maar een meisje. Helaas mag het niet zo zijn. En dan is Arend ook nog eens een vet, lelijk kind.

Gevolg: geen liefde van z'n moeder, geen aandacht van z'n moeder waardoor een leerachterstand, gepest op school. Alleen z'n bovenbuurman geeft hem liefde. En helemaal gek van geluk wordt Arend van alles wat met vliegen te maken heeft (als een vogel), niks wil hij liever.

Een indrukwekkend boek waarbij je eerst een hekel hebt aan het kind, maar door de liefde van de bovenbuurman beseft dat dat totaal niet terecht is. Een boek waardoor je na het lezen van het laatste hoofdstuk even stil voor je uit blijft staren.

Dus van Stefan Brijs gaat nog wel meer gelezen worden. Vraag me wel af of er in een eventueel volgend boek van hem iets anders voor gaat komen dan kinderen die geen of weinig liefde ontvangen.

Geen opmerkingen: