24 augustus 2008

Een blik in Cannery Row

Vorig jaar las ik voor het eerst iets van John Steinbeck. Toen was het Tortilla flat, nu Een blik in Cannery Row. Toen dacht ik nog dat Tortilla flat een a-typisch boek zou kunnen zijn van Steinbeck, dat denk ik nu niet meer. Cannery Row lijkt namelijk behoorlijk op Tortilla flat.

Ook Cannery Row draait om een groep jongemannen die te lui is om te werken, wil genieten van het leven, het goed met anderen voor heeft en wiens goede bedoelingen vaak in het honderd lopen. En dat laatste zie je al van mijlenver aankomen. Toch worden ze telkens opnieuw vergeven, want ze bedoelen het niet zo kwaad.

De keer zijn het Mack en z'n vrienden, wonend in een huis dat anders leeg had gestaan, die een feest willen organiseren voor Doc. Doc houdt zich bezig met onderzoek op verschillende diersoorten en heeft zodoende vaak dieren nodig. Zodoende gaan Mack en kornuiten op zoek naar kikkers. Met de nodige pech onderweg en een grote hoeveelheid alcohol. Het feest loopt totaal in het honderd, de jongens voelen zich schuldig en regelen uiteindelijk een tweede feest. Ditmaal wel geslaagd.

Al met al een verhaal dat eigenlijk niet al te veel om het lijf heeft. Toch geeft het een mooie blik op het leven in de jaren 40 in Amerika. Het zou best werkelijk zo gebeurd kunnen zijn. En dat is de kracht van Steinbeck, een verhaal dat eigenlijk heel triviaal is, is bij hem toch boeiend.

Geen opmerkingen: