05 december 2007

Eeuwig zonder vrouwen

Volgens mij is Eeuwig zonder vrouwen van Amin Maalouf een boek dat onder de noemer science faction valt. Het zou namelijk zomaar kunnen, maar het is (nog) niet gebeurd...

Een wetenschapper heeft een buisje met een stofje van een kever, en als een man dat slikt kan hij alleen nog jongetjes verwekken. En gebeurd zoiets niet al in de huidige wereld, waar men in China als eerste kind een jongetje wil, in een wereld waar kinderen geaborteerd worden als het niet een jongetje is. In dit boek is het wat verder doorgetrokken en kan een poedertje volstaan. Maar wat is het effect? De bevolkingsgroei wordt geremd, er is een mannenoverschot (en daardoor frustratie), oftewel, de wereld is uit evenwicht. En dat wordt goed beschreven in dit boek.

Aan het begin vond ik het wat belerend, een oudere man, wetenschappelijk bioloog, die zich de gebeurtenissen herinnert. Maar het is pakkend geschreven, je weet dat er iets vreselijks is gebeurd. En het zou echt kunnen, dat maakt het misschien nog wel het 'mooist'.

Geen opmerkingen: