24 augustus 2006

Joe Speedboot

Normaal gesproken heb ik wel een minstens een week nodig voor een boek, maar Joe Speedboot van Tommy Wieringa had ik in een paar dagen uit. Een ontzettend meeslepend boek en ik vraag me nog steeds af waarom. Op de een of andere manier is het wel spannend, hoewel ik niet kan verklaren hoe.

Er gebeurt vanalles (overlijden, verdwijning, handicap) en er is veel ellende. Toch is de vertelstijl zo dat het niet ontzettend hard aankomt, maar dat het eigenlijk niet anders kan. Ondertussen zijn er ook successen: geslaagd voor de middelbare school, winst bij het armworstelen. Voor- en tegenspoed wisselt elkaar af, steeds duiken onverwachte ellementen op.


De stijl van dit boek vond ik dan ook erg goed, en daar ben ik gevoelig voor. Zinnen die zo los niks zeggen, maar precies passen in de tekst en je laten glimlachen. Het leven in een klein dorp op jeugdige leeftijd beschreven vanuit de ogen van een jongen die in de 3e klas in een rolstoel terecht komt en niet meer kan praten. Erg indrukwekkend.

2 opmerkingen:

boekengek zei

Ik vond Joe Speedboot ook een fantastisch boek en heb het in één adem uitgelezen.
Veel plezier met je blog - hou vol!! Ik zal een link naar je maken.

Boekenwijs zei

Bedankt voor de link, heb je ook toegevoegd.

Wat waarschijnlijk de grootste bottle-neck in het bijhouden wordt, is mijn niet zo heel hoge leestempo, waardoor ik soms wekenlang geen boek uitlees.