21 augustus 2006

Adriaan en Olivier

Er zijn van die boeken, daar moet je voor in de juiste stemming zijn. Adriaan en Olivier / Olivier en Adriaan van Leonard Huizinga is er zoƫen. Als je er aan begin in een serieuze bui, vraag je je al snel af waar je aan begonnen bent. Een melige of vermoeide bui is bij dit boek zeker aan te raden.

De omnibus bestaat uit 2 verhalen, beiden hilarisch en vol woordgrappen en vreemde gebeurtenissen. Adriaan en Olivier zijn een tweeling van begin 20 en Olivier is de kunstzinnige en vind zichzelf geweldig. Adriaan is wat rustiger en geeft zijn broer vaak gelijk, hoewel hij het meeste zinvolle werk verricht.

In het eerste deel ontdekken ze dat ze een grote erfenis krijgen van een oom die ze alleen kennen omdat ze hem vroeger moesten schrijven. Bij de verkregen erfenis hoort een landgoed, wat ze betrekken. En zoals het hoort in avonturenromans, er is ergens een schat verborgen. Verschillende mensen, die steeds weer iemand blijken te zijn, verschijnen op het toneel en natuurlijk wordt de schat niet zomaar gevonden.

In deel 2 blijkt dat de suikeroom nog leeft. Een tegenvaller, maar al snel doen zich nieuwe avonturen voor en moet de diefstal van een diamant worden opgelost. Het patroon van verschillende mensen die steeds weer anderen zijn dan ze lijken doet zich ook in dit deel voor.

Al me al best aardig, als je van dit soort humor houdt.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wereld literatuur, te meer de locatie gedurende de eerste delen Nederland was. Echter geschreven met een wereldse humor.

Koen zei

Ben wat aan het neuzen in je vroege postings en de boeken van Adriaan en Olivier ken ik goed. Ben gek op dat soort humor. Kwam laatst op twitter iemand tegen en die poste alleen maar "knalde ik de trap op in Rittenburg". Daarop antwoordde ik "in het allerholst van de nacht"...dan weten liefhebbers meteen dat het over Adriaan & Olivier gaat :-)

Boekenwijs zei

Bij mij slaat deze humor helaas niet aan, vind het vaak wat te flauw...Bij dit deel is het wat mij betreft gebleven :)