04 februari 2015

Tirza

Al vaak was me verteld dat ik Tirza van Arnon Grunberg eens moest lezen. Maar daarvoor moest ik toch over een behoorlijke drempel: Blauwe maandagen vond ik geen succes de  stukken van Grunberg in de Volkskrant en de VPRO-gids spreken me ook zelden aan. Maar toch ging ik overstag en ik heb er geen spijt van.

Het boek mag dan weliswaar genoemd zijn naar dochter Tirza en ze speelt een ontzettend belangrijke rol in dit boek, hoofdpersoon is vader Jörgen. Bijzonder is hij vanaf het begin, maar er is moeilijk de vinger achter te krijgen wat er aan de hand is. Z'n vrouw is bij hem weggelopen, hij is ontslagen, z'n jongste dochter doet eindexamen en wil daarna naar Afrika. Allemaal redenen om van slag te raden. Maar er lijkt meer aan de hand. Jörgen piekert wel heel veel.

De vertelstijl sprak me aan, met in het eerste deel terugblikken naar hoe het allemaal zo gekomen is vanuit het examenfeestje van Tirza. Langzaam wordt er meer duidelijk. Heel langzaam. En het wordt steeds onheilspellender, maar ik had toch pas laat door wat er echt aan hand was. En daar houd ik wel van, verrast worden. Wellicht toch meer van Grunberg lezen. Nu uitzoeken wat, want ik heb al vaker gehoord dat de helft van zijn boeken je bevalt en de andere helft niet. Dus iemand suggesties?


Dit is het eerste boek dat ik las voor Ik lees Nederlands!

2 opmerkingen:

Lalagè zei

Bij het lezen van Tirza vroeg ik me steeds af wat ik ervan moest vinden... Pas aan het einde vond ik het geniaal.

Koen zei

Ik moest het even terug zoeken en ik zat er ook dubbel in. Het verhaal irriteerde soms maar deed toch iets met mij. Dit is wat ik er van vond https://casakoen.wordpress.com/2009/12/03/200912zonnekoningin-html/
Ik heb nog "Huid en haar" in de kast staan om te lezen, ben er toch benieuwd naar.