09 juli 2011

Drie Afrikaanse comics

De afgelopen week las ik voor het slapen gaan drie comics uit Afrika. Eens wat
anders, voor tussendoor. Drie heel verschillende verhalen en stijlen.

De eerste was Africavi van Anani & Mensch, uit Togo. Een verhaal over een zoektocht naar ijs, omdat Koning Africato (Frans I) daarmee zijn dorp wil koelen. Of beter gezegd, omdat een handelaar denkt dat dat de beste manier is om die koeling voor elkaar te krijgen. De zoon van de koning en de handelaar gaan op stap. En al snel blijkt de handelaar een slinks figuur te zijn. Ondertussen de koning dat zijn zoon nu wel wat westerse beschaving leert. Helaas heeft de koning een hele andere perceptie van waar het ijs vandaan moet komen en wat zijn zoon zal meemaken dan in werkelijkheid gebeurd. Een mooie satire.

De tweede is Een eeuwigheid in Tanger van Titi & Ngangué, uit Ivoorkust en Kameroen. Beide auteurs wonen tegenwoordig in Frankrijk. Dit verhaal gaat over een vluchteling, die met veel moeite en na vaak belazerd te zijn geweest in Tanger terecht komt. Nog een klein stukje naar Europa. Maar zo moeilijk te bereiken. Het verhaal van de vluchteling van de andere kant. Een verhaal dat me laat nadenken over een probleem waar ik het antwoord waarschijnlijk nooit op zal weten.

De laatste, en wat mij betreft ook de minste van de drie, is Imboa de koning en Ifara van Didier Mada BD, uit Madagaskar. Een verhaal over een strijd tussen stammen, kannibalisme en exotisme. Voor mij iets te magisch en chaotisch.

Al met al drie interessante verhalen vanuit een totaal ander wereldbeeld dan het mijne.

Geen opmerkingen: