21 december 2009

Blauwe maandagen

Jaren geleden begon ik al eens in Blauwe maandagen van Arnon Grunberg en toen gooide ik het na een paar bladzijdes aan de kant. Deze keer besloot ik het eens helemaal te lezen, aangemoedigd door een vriendin die fan is van het grootste deel van Grunbergs werk. Mij heeft ze alleen niet weten te overtuigen...

Ik vond het vooral typisch Nederlands, met de overdreven hang naar seks (net als Zwagerman en Giphart in die tijd). Een verhaal dat zich in een voor mij nogal elite-wereldje rond het Vossius gymnasium in Amsterdam afspeelt en natuurlijk in de hoerenwijk. Een verhaal over gebrek aan liefde van en voor de hoofdpersoon.

Wat ik me vooral afvraag is hoeveel van het boek autobiografisch is. Was het Arnon zelf die regelmatig de escortservice bestelde en uiteindelijk er zelf aan deelnam? Of was hij alleen diegene die van Rosie hield (op zijn manier), van school werd getrapt en wiens vader akelig stierf?

In ieder geval heeft dit boek me niet aangemoedigd meer van Grunberg te lezen. De Nederlandse literatuur heeft nog niet afgedaan. Er slingeren nog wel wat Lijsters rond van schrijvers die ik nog niet ken en waar ik nieuwsgierig naar blijf.

3 opmerkingen:

Koen zei

Tja, ik heb net Tirza gelezen van Grünberg, en dan alleen omdat het voor weinig bij de boekhandel lag. Op zich een aardig boek maar het deed me ook niet naar de boekhandel rennen om de rest van zijn oeuvre in te slaan. Ik wacht wel tot zijn volgende boek in de aanbieding gaat.

Hoe vind je Don Quichot trouwens?

groet,

Koen

boekengek zei

Ik vind Grunberg en Giphart ook niet veel aan. Zwaar overschat denk ik. En wat die seks betreft: ik vind het soms wel leuk te lezen maar vermoed dat het hier vooral om puberale dromen gaat.
Het lijkt een beetje op de Nederlandse film van een aantal jaren terug: in elke film werd standaard begonnen met flink wat gevloek, vulgariteit en ruzie in eet-scènes rondom de tafel. Verwijzing naar Van Gogh's aardappeleters?
Bwah....
Alternatief: lees Thomése, is ook vaak 'vulgair', veel seks etc., maar buitengewoon intelligent en goed geschreven. "J. Kessels, the Novel" is een absolute aanrader: hier is een vakman bezig de lezer van de eerste tot de laatste bladzijde een prachtige leeservaring te geven!

Boekenwijs zei

Ik heb 'Eerder thuis dan Townes' met twee delen over J. Kessels vorig jaar geleden. Z'n stijl stond me toen wel aan, van het verhaal zelf was ik nog niet echt onder de indruk. Maar bedankt voor de tip!