Op de een of andere manier heb ik wel iets met Scandinavische schrijvers, met heel Scandinavië wel trouwens, terwijl ik nooit verder ben gekomen dan Denemarken. Ook deze keer, bij het lezen van Aprilheks van Majgull Axelsson. Het is een combinatie van een thriller en een ingewikkelde familiegeschiedenis.
De pleegzussen Margareta, Christina en Birgitta komen na elkaar onder de hoede van Ellen, hun pleegmoeder. Allemaal met een totaal andere achtergronden en karakters. En nadat Ellen een hersenbloeding krijgt terwijl de kinderen nog slechts tieners zijn, zien ze elkaar niet vaak meer. Want hoe ontstond die hersenbloeding bij Ellen? Ging daar iets aan vooraf?
Er is namelijk meer, Ellen had zelf ook een kind, Desirée, zwaar gehandicapt en in die tijd werd iemand daarmee afgeschreven. Terwijl er veel van haar had kunnen worden. En zij is degene die helpt roet in het eten te gooien van de relatie tussen de pleegzussen. Als heks.
Naast een spannend verhaal is dit boek een aanklacht tegen hoe er in de jaren 50 om werd gegaan met lichamelijk en geestelijke gehandicapten. Naast dat beiden hetzelfde behandeld werden, werden ze ook slecht behandeld, voor hen was er geen toekomst. Ook is het een aanklacht tegen hoe kinderen werden opgevangen door de kinderbescherming. Als de echte ouders nog leefden, hebben ze in dit boek ook contact met het kind, een onwenselijke situatie.
En natuurlijk is er meer in dit boek, ingewikkelde banden tussen mensen, zoals dokter Hubertson, en de aanwezigheid van Desirée, zonder dat de pleegzussen van haar bestaan weten (in ieder geval niet wie ze echt is, Christina kent Desirée wel als patiënt). Een spannend boek, dat leest als een trein als je eenmaal in het verhaal zit.
1 opmerking:
Ook ik heb de Scandinavische auteurs ontdekt. Als je van spannende boeken houdt is Dromenvanger van Unni Lindell echt een aanrader.
Een reactie posten