12 augustus 2007

A spot of bother

Met The curious incident of the dog in the night-time had Mark Haddon me al overtuigd. Bij herlezing zal ik het hier zeker beschrijven. De afgelopen week las ik zijn twee boek: A spot of bother. Een geweldig passende titel, die in het Nederlands helaas verloren gaat in Een akkefietje. Opnieuw een hoofdpersoon met psychische problemen, maar daar houdt de overeenkomst tussen beide boeken wel mee op.

George gaat met pensioen en ontdekt in de winkel een rare plek op z'n dij. Volgens de dokter exzeem, volgens zichzelf kanker. En hij raakt in paniek en lijkt langzamerhand de weg kwijt te raken. En dan is er nog zijn familie: z'n dochter Katie gaat hertrouwen (of toch niet?) met Ray, die hij en z'n vrouw Jean niet echt mogen. Jean heeft een minnaar en z'n zoon Jamie is homoseksueel, ook iets wat hij niet echt aankan.

En ondanks al deze problemen is het geen zwaar boek, terwijl de gebeurtenissen daar wel
aanleiding toe geven. Maar Haddon weet genoeg (zwarte) humor in te brengen. En we zien het verhaal uit verschillende perspectieven. George is dan weliswaar de hoofdpersonen, elk hoofdstuk wordt vanuit het perspectief van een ander familielid verteld. Erg boeiend en bevredigend voor de nieuwsgierige lezer, die ook graag ziet wat de anderen denken van een situatie.

Nog steeds ben ik overtuigd van de kwaliteiten van Haddon en wacht nu al op zijn volgende boek!

Geen opmerkingen: