04 maart 2007

Moby-Dick

Wonderlijk eigenlijk, dat Herman Melville bijna 500 pagina's nodig heeft om het verhaal van Moby-Dick te beschrijven. Hierin liggen zowel de kracht als de zwakte van het boek. De kracht omdat Melville hiermee laat een duidelijk beeld geeft van de walvisvaart, de zwakte omdat dit beeld wel erg uitgebreid is en je af en toe best een stuk wilt skippen...

Het verhaal is niet zo ingewikkeld: Ismael vertelt over een jacht op Moby-Dick op het schip van Pequod van Ahab. Ahab heeft zijn zinnen speciek op deze witte walvis gezet, aangezien deze er de reden van is dat Ahab een been kwijt is. De bemanning weet echter aan het begin van de reis niet dat dit het doel is en probeert Ahab hier ook van te weerhouden. Dat mag echter niet baten.


Tussen de hoofdstukken met actie door vertelt Melville over verschillende aspecten van de walvis is het algemeen en de walvisjacht in het bijzonder, waarbij ik denk dat het historisch inderdaad klopt. Zelf had die alleen niet echt mijn interesse.

3 opmerkingen:

boekengek zei

Knap van je dat je dit boek, al skippend, gelezen hebt. Ik ben er ooit ook eens aan begonnen. Twintig bladzijden en toen legde ik het boek neer. Onlangs las ik op een forum dat gewijd was aan ongelezen boeken dat Moby Dick in de top tien stond. Schaam je niet dus!

Koen zei

Grappig, i vond het na lezing juist helemaal terecht dat het een klassieker was. Ik heb er van begin tot eind van genoten :-) http://casakoen.wordpress.com/2009/10/26/200910zeezout-html/

Boekenwijs zei

Ach, dat is ook al weer zeven jaar geleden. Misschien dat ik daar bij eventuele herlezing nu anders over zou denken :)