28 maart 2016

De maagd Marino

De maagd Marino van Yves Petry stond al een tijdje op m'n wenslijst. Een tijdje terug zag ik een interview over zijn nieuwste boek en besloot toen eindelijk dit boek eens te pakken.

Wist meteen weer waarom ik het wilde lezen: het geeft een indruk van wat er gebeurd zou kunnen zijn toen een 15 jaar geleden een Duitse computerspecialist een andere Duitser zo gek kreeg om er mee in te stemmen om zich te door hem te laten opeten. Dat was ook meteen de reden waarom ik het boek zo lang had laten wachten, want wilde ik dat eigenlijk wel weten?

Het boek is heel slim opgezet: via het schrift van de kanibaal, spreekt de opgegetene tegen ons. En hij heeft het zowel over zichzelf als over de kanibaal, dus we komen toch beide kanten van het verhaal te weten.

Het is een luguber verhaal, in hoofdstuk 1 wordt wel heel letterlijk verteld hoe de moord in z'n werk ging. En van daaruit gaan we terug, hoe was het zo gekomen?

Een boek met diepgang, dat af en toe wat moeite kost om te lezen. Maar ondertussen ook een prachtige inkijk in hoe het mogelijk is gegaan. Het moet niet makkelijk geweest zijn om je zo in deze situatie in te leven en het verhaal ondertussen zo objectief te vertellen.

Geen opmerkingen: