20 maart 2016

Charing Cross Road 84

Boeken over mensen die van boeken houden zijn nooit te versmaden. Hoewel ik (veel) meer boeken  koop dan dat ik bij kan houden met lezen, zie ik mezelf niet als een verzamelaar. Ik ben vooral op zoek naar verhalen die ik wil lezen en heb weinig met eerste drukken en bijzondere uitgaven.

Helene Hanff stuurt eind jaren veertig vanuit New York een brief naar een boekhandel gevestigd in Londen (84, Charing Cross Road) omdat ze een aantal bijzindere uitgaven in New York niet kan vinden. Al snel ontstaat er een briefwisseling die veel verder gaat dan de vraag aar boeken en ontstaat er een echte vriendschap.

Bijzonder. Tegenwoordig is het zo gemakkelijk om met een paar muisklikken iets te bestellen in binnen- en buitenland. Zelf maak ik daar ook graag gebruik van. Maar helaas betekent dat ook dat dergelijke relaties veel minder ontstaan, terwijl juist het leesadvies van dergelijke vriendschappen zo waardevol is. Voor mij toch een lastig dilemma. Ik zou eigenlijk vaker voor de kleine, lokale boekhandel moeten kiezen, maar ben zo snel verleid door de eenvoud van het internet.

1 opmerking:

Lalagè zei

Ik ga altijd naar de boekhandel, ook als ik het via internet bestel: dan gaat dat via libris.nl en dan haal ik het in de winkel op. Het leuke is dat je dan inderdaad weleens een spontane tip van de verkoper krijgt, al dan niet gebaseerd op wat je zelf al had uitgezocht. Maar vrienden heb ik er nog niet aan overgehouden ;)