09 augustus 2015

Birk

Na alle lovende recensies van heel Nederland die dit boek al gelezen heeft, kon ik uiteindelijk niet achterblijven en las ik Birk van Jaap Robben. Vanaf pagina één voelde ik me in een andere wereld, een andere tijd, een stilstaande tijd.

Birk speelt zich af op een Scandinavisch, verlaten eiland, met slechts 3 huizen en 4 bewoners. Eigenlijk nog maar drie als het verhaal begint, want Birk, de vader van hoofdpersoon Mikael is de zee in gelopen en niet meer teruggekomen. Wat er precies is gebeurd, is een raadsel.

Brik groeit op met z'n moeder en daarnaast is er de buurman. En er is het lege huis aan de overkant van het eiland en om de paar weken de bevoorradingsboot. En dat is zijn leven. Slechts eenmaal in het boek komt hij aan het vaste land.

Dit boek heeft dezelfde bedrukte sfeer als de boeken van Gerbrand Bakker. Waar die het echter desolaat kan laten worden, gebruikt Robben daarvoor een eiland. Afgesloten van de rest van de wereld. Mikael lijkt naar omstandigheden nog op te groeien tot een redelijk normale jongen in een in mijn ogen verschrikkelijk ongezonde situatie.

Het verhaal gaat niet meteen ergens heen en dat vind ik altijd een beetje lastig. Maar de sfeerbeschrijvingen zijn prachtig. En elke keer dat ik het boek weglegde was ik blij dat ik het desolate eiland achter me kon laten. Zoveel indruk maakte de schrijfstijl van Robben.

Dit is het elfde boek dat ik las voor Ik lees Nederlands!

1 opmerking:

Lalagè zei

Interessant dat jij dit boek met het werk van Gerbrand Bakker vergelijkt. Ik vond dit wel veel beklemmender, maar qua thematiek en stijl hebben ze inderdaad wat van elkaar weg.