06 juli 2015

Het huis van de vier winden

Al enige tijd heb ik een roman-abonnement bij Oxfam Novib. Maar op de een of andere manier belanden deze boeken vaak ongelezen in de kast. Ze lijken vaak zo intimiderend. Dus besloot ik dat het wel eens tijd was om er één te lezen. En natuurlijk viel dat in de categorie 'had ik veel eerder moeten doen'. De keuze viel op Het huis van de vier winden van Elif Shafak.

Dit boek vertelt het verhaal van een Koerdische familie, waarvan een aantal leden naar Londen zijn geëmigreerd. Een familie waarin een moord is gepleegd. Het verhaal verteld de aanleiding tot deze moord. Het is een verhaal van elkaar verkeerd begrijpen, van opgroeien in verschillende culturen  met verschillende moralen. Een verhaal van emigranten.

Vanaf het begin deed dit boek me denken aan En uit de bergen kwam de echo. Met name door de manier waarop dit verhaal werd verteld, met steeds een ander familielid in de hoofdrol. Je zag de verschillende gezichtspunten. En je zag het vanuit Turkije en vanuit Londen.

Dit boek nodigde uit tot doorlezen. Ik wilde weten wat er nu echt aan de hand was. Wat wat er nu eigenlijk gebeurd? Ondanks de dikte, had ik het snel uit.

Geen opmerkingen: