07 november 2014

The Book Thief

Het duurde ontzettend lang voordat ik eindelijk eens begon aan The Book Thief van Markus Zusak. En daarna duurde het maanden voordat ik in het verhaal kwam. Totdat ik mezelf 'dwong ' om eens wat langer achter elkaar door te lezen. Ik kwam in het verhaal en 1,5 week later was het boek uit. En waarom het nu zo lang duurde? Geen idee, want het is een prachtig boek.

Liesel, een meisje van een jaar of 10, speelt de hoofdrol in dit verhaal. Eind jaren '30 brengt haar moeder haar naar pleegouders. Onderweg sterft haar broertje. Liesel moet wennen, vooral aan haar pleegmoeder, houdt van haar pleegvader, wordt goed bevriend met buurjongen Rudy. Ze helpt moeder met wassen, leert lezen van vader.

Maar ondertussen is er ook de oorlog, die steeds dichterbij komt. Ook op het Duitse platteland. Bombardementen, een Joodse onderduiker. Het leven is niet makkelijk. Liesel houdt zich staande, met boeken, die ze heel voorzichtig en met beleid steelt.

Het verhaal wordt verteld door de dood. Een origineel uitgangspunt. Een verhaal dat me geraakt heeft, ondanks de moeizame aanloop.

1 opmerking:

Koen zei

hier net zo, ik vond het een erg origineel uitgangspunt om het verhaal door De Dood te laten vertellen, met name omdat het geen afschrikwekkende Dood is. Mild, ironisch en soms met genadeloze doorkijkjes, dat wel