13 april 2013

Sneeuweieren

Al vanaf pagina één deed Sneeuweieren van Ricus van de Coevering met ontzettend denken aan de boeken van Gerbrand Bakker. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de landelijke locatie en de vanaf het begin drukkende sfeer. Alleen nu speelt het verhaal zich af in Brabant en niet in West-Friesland. Maar ook nu moet ik me een paar keer bewust realiseren dat het een hedendaags verhaal is (gezien de mobiele telefoon van zoon David) en niet een verhaal van 50 jaar geleden.

Olga en Harm leven op het Brabantse platteland, waar Harm zich volledig wijdt aan de legbatterij met kippen en het inpakken van de eieren. Olga is huisvrouw en zingt in het kerkkoor. Ooit heeft ze een doodgeboren kindje gehad, daarna hebben ze David geadopteerd uit Ghana. Nu David op de middelbare school zit, botert het niet meer zo tussen hem Harm. Op een middag gaat hij de natuur in om een motvlinder en komt niet meer terug. Wat er die middag gebeurd bepaald de sfeer van de gehele roman.

Vooral het feit dat het hele boek zwaar aanvoelt, vanaf het allereerste begin, maakt veel indruk. De angst over dat er iets gaat gebeuren, en naar verloop van tijd over wat er gaat gebeuren, maakte dit voor mij een heftige leeservaring. Indrukwekkend.Dit is het 3e boek dat ik las voor "Ik lees Nederlands!

Geen opmerkingen: