23 oktober 2011

Ella Minnow Pea

Ella Minnow Pea van Mark Dunn is een boek in brieven. En het speelt zich af op een verzonnen eilandje voor de kust van de VS. De belangrijkste zin in het boek is The quick brown fox jumps over the lazy dog.

De bedenker, Nollop, wordt vereerd op het eiland en de zin hangt aan een muur in de stad. Maar dan beginnen er letters te vallen. De raad ziet hierin de macht van Nollop. Deze letters mogen niet meer worden gebruikt of gezien. Hoewel de eerste letter, de 'z', het schrijven nog redelijk eenvoudig houdt, heeft het grote gevolgen. Bijna alle boeken moeten uit de bibliotheken worden verwijderd...

De raad gaat ver, een paar keer een gevallen letter gebruiken betekent verbanning. De enige redding is het opstellen van een zin met alle letters, maar dan met slechts 32 karakters in plaats van 35.

Een goed verzonnen verhaal en goed uitgewerkt. Ik heb met plezier gelezen hoe men probeert te overleven. En het leest lekker snel met die brieven. Wel maak ik hierdoor minder contact met de hoofdpersonen. En ik ben erg slecht in het lezen van titels, aanhef en groet. Mijn probleem, maar daardoor mis ik wel eens over wie het gaat. Dit boek is een aanrader voor mensen die houden van taalspelletjes.

1 opmerking:

Anna van Gelderen zei

Leuk om te horen dat je dit met plezier hebt gelezen. Ik heb het onlangs gekocht en als liefhebber van taalspelletjes denk ik dat het inderdaad wel wat voor mij is.