08 augustus 2011

Kolyma

Na Kind 44 een jaar geleden gelezen te hebben was het nu tijd voor Kolyma van Tom Rob Smith. Deel 2 in de serie over voormalig MGB-agent Leo Demidov. Nu hoofd van de geheime afdeling Moordzaken (moord werd officieel niet gepleegd in communistisch Rusland. Een thriller in de jaren 50 in Rusland.

Het verleden achtervolgt Leo en men is uit op wraak. Hij moet worden gestraft via zijn geadopteerde dochters. En hij moet iemand gaan bevrijden in de zwaarste goelag in Kolyma (bij Magadan, ver weg van Moskou).

Net als bij Kind 44 moest ik even in het verhaal komen. Maar toen dat eenmaal gebeurd was, wilde ik het boek niet meer aan de kant leggen. Opnieuw spannend en goed geschreven en je krijgt nog wat mee over communistisch Rusland. En er worden zaken aan de kaak gesteld, Chroestsjov houdt een 'geheime' toespraak waarin hij stelt dat het regime onder Stalin niet deugde. Dit roept nogal heftige reacties op.

Het verhaal is wel gruwelijk en met recht een thriller. Maar ik blijf aan deze reeks verslaafd. Deel 3 is al uit in het Engels (Agent 6). Eens kijken hoe lang ik kan wachten om dat aan te schaffen...

1 opmerking:

Gust zei

Nu nog "Berichten uit Kolyma" lezen.Varlam Sjalamov schreef verhalen over zijn jarenlange gevangenschap in deze kampen.Prachtig geschreven en onvergetelijk. Als je o.a.wil weten wat kou lijden is lees dan deze schrijnende verhalen.