28 juni 2011

Into the forbidden zone

Een nieuw concept, waarop Anna me we, de Kindle Singles. Korte boekjes of lange essays, 't is maar net hoe je het bekijkt, over actuele onderwerpen die je voor een paar dollar kunt downloaden. Ik probeerde het met Into the forbidden zone van William Vollmann.

De auteur brengt kort na de aardbeving in Japan (afgelopen voorjaar) een bezoek aan het gebied rond Fukushima. Helemaal gerust is hij niet als hij vertrekt, dus hij heeft geprobeerd een geigerteller te regelen. Of hij werkt, dat is nog wat onduidelijk, maar beter iets dan niets.

Het is een eerlijk essay over zijn eigen angsten, met daarbij het ontbreken van enige angst bij de meeste Japanners die wel geevacueerd zijn (omdat het moet), maar zich verder niet al te veel zorgen maken. En dat vond ik toch wel schokkend in een land waar atoombommen gevallen zijn.

Het verhaal bevat wat veel herhaling en de opgebouwde spanning wordt misschien wat te snel gebroken. Maar aan de andere kant, het verhaal is actueel. Over een jaar zou het onderwerp me waarschijnlijk niet veel meer interesseren. Dan liever een wat ruwere versie.

Geen opmerkingen: