24 mei 2011

Our man in Havana

Een beter moment om aan dit boek te beginnen kan ik niet bedenken: in het avondzonnetje aan een zwembad aan de rand van Havana, na twee dagen rondgelopen te hebben in deze stad. Klaar om de rest van Cuba te gaan verkennen. Maar eerst een paar uurtje Our man in Havana van Graham Greene. Uiteindelijk uitgelezen in een van de uren in de bus.

Wormold is stofzuigerverkoper in Havana en wordt zonder het zelf echt te willen geheim agent voor Engeland. Al snel ziet hij dat hij best wat kan verzinnen en wat namen kan noemen, en het geld stroomt binnen. Maar bevriend huisarts Hasselbacher ziet iets anders. En opeens worden alle verzinsels toch eng echt. En het leven van Wormold komt in gevaar. En dan is er nog zijn dochter Milly, waarop het hoofd van de politie (vele jaren ouder), zijn zinnen heeft gezet.

Spionage, geheime agenten, normaal gesproken niet aan mij besteed. Maar gezien de locatie en het feit dat ik The quiet American met plezier voor mijn Engelse lijst las, toch een boek om mee te nemen op vakantie. En ik ben blij toe. Het verhaal heeft humor en ik ben verbaasd over de naïviteit van Wormold. Maar dom is nou ook weer niet, anders had hij aan het eind van het boek niet meer geleefd.

Ja, het Cuba van nu is niet meer als toen, in de jaren 40/50. Alhoewel, de sfeer is er nog wel degelijk. Geen mafioso en casino's meer, wel de rum en de swingende muziek. En lopend door de steden is de sfeer van het boek toch behoorlijk op te roepen.

2 opmerkingen:

Anna van Gelderen zei

Dit is één van mijn favoriete Graham Greeneboeken. Geweldig dat je het ter plekke kon lezen!

boekengek zei

Dit boek staat in mijn all time top 10 van beste gelezen boeken. Het schaakspel met de kolonel (als ik me goed herinner): meesterlijk!