08 juni 2010

Bestsellers - A very short introduction

De serie A Very Short Introduction werd bij mij onder de aandacht gebracht door Anna. Na de lijst met onderwerpen te hebben bekeken, leek Bestsellers van John Sutherland me wel wat.

Want was is eigenlijk een bestseller? Zijn er formules voor? Of is het vooral marketing? En wat is de geschiedenis van de bestseller? Vragen die allemaal aan bod komen.

Interessant om te zien is dat de economische en sociale situatie in een land bepalen wat goed verkoopt. En dat Amerikanen eerst (begin 20e eeuw) voor Britse boeken lazen en dit daarna omdraaide. En wat vroeger een bestseller was (in aantallen), komt daar nu niet eens in de buurt. En vroegere bestsellers hoeven nu totaal geen waarde meer te hebben en nu lezen we soms wat vroeger niet gewaardeerd werd.

We zijn meer gaan lezen, meer genres, meer boeken, gevarieerder. En nu zoveel boeken elektronisch beschikbaar worden, wordt er alleen maar meer verkocht (en gekopieerd).

Een interessant boeken, met daarin veel titels die ik niet kende en een enkele die me nieuwsgierig maakte. Iemand suggesties voor iets dergelijks over Nederlandse bestsellers?

En natuurlijk heb ik nu deze serie ontdekt, die wel meer interessante onderwerpen heeft.

1 opmerking:

Anna van Gelderen zei

Hé, wat een leuk onderwerp. Deze had ik nog helemaal niet gezien in de serie.