23 maart 2010

Boven het stil

Al veel goeds had ik gehoord over Boven is het stil van Gerbrand Bakker. En het was allemaal waar. Een erg mooi boek. Mooie sfeerbeschrijvingen. Beeldend. Schrijnend. Beginnend met de zin: "Ik heb vader naar boven gedaan."

Een verhaal over een slechte relatie tussen vader en zoon. Een verhaal over het verlies van een tweelingbroer. Een verhaal over een totaal ander leven dan als tiener voorgesteld.

Het leven van Helmer ergens op een boerderij in Noord-Holland is stil en misschien wel eenzaam. Zijn vader is er, en Ada, en de buurjongens Teun en Ronald. Maar is het contact niet alleen oppervlakkig? Helmer leeft niet het gewenste leven. Hij is een keuterboertje: 23 schapen, 2 ezels, wat kippen. En op een gegeven moment krijgt hij een brief, met impact op z'n leven.

Ik was voornamelijk onder de indruk van de sfeer in het boek. Zo huiveringwekkend. In het verhaal zelf gebeurt niet ontzettend veel, maar ook weer genoeg heftige dingen om het genoeg te laten zijn. De beschrijving van het bouwen van een hek remmen het verhaal lekker. Dat komt de sfeer zo ten goede. Van Gerbrand Bakker wil ik zeker meer lezen, Juni staat hier al in de kast.

Geen opmerkingen: