06 december 2008

Meisje met de parel

Al jaren woon ik in Delft en al tijden denk ik dat ik Meisje met de parel van Tracy Chevalier eens moet gaan lezen. Alleen kwam het er niet van. Na een positief advies eindelijk gekocht en een fijn boek om tussendoor te lezen. Een eenvoudig verhaal en zo herkenbaar aangezien ik dagelijks door de straten loop die in het boek worden genoemd.

Griet wordt meid bij de schilder Vermeer. Uit nood, want haar vader kan niet meer werken. Als protestant bij een katholiek gezin is het wennen en ze wordt niet altijd geaccepteerd. Maar haar manier van naar dingen kijken helpt de schilder zo af en toe. En uiteindelijk wordt ze zelf onderwerp van een schilderij, iets waar de meningen binnen de familie Vermeer sterk over verdeeld zijn.

Een verhaal dat goed ingaat op de rangen en standen in de 17e eeuw. Met de nodige spanningen en liefdesverwikkelingen. Een leuk boek voor tussendoor dat nieuwsgierig maakt. Binnenkort eens langs bij het Vermeercentrum om meer over hem te weten te komen en wat schilderijen te bewonderen.

Geen opmerkingen: