16 september 2007

Everything is illuminated

Al lange tijd wilde ik Everything is illuminated van Jonathan Safran Foer lezen. Eindelijk kwam ik er dan nu aan toe. En het is weer een mooi boek van Foer. En opnieuw af en toe een beetje vaag. Verschillende verhaallijnen die pas verder in het boek een geheel vormen.

Het verhaal gaat over Jonathan zelf, op reis naar de Oekraine, op zoek naar verhalen over zijn grootvader. Maar hij spreekt geen Oekrains, de jonge Alexander is zijn gids, samen met diens grootvader. Hoewel ze uit Odessa komen en ze naar het vroegere Trachimbrod in het noorden van het land willen.

De stijl waarin het verhaal verteld wordt is het meest bijzondere aan het boek: door middel van een boek dat door Jonathan wordt geschreven over het verleden van zijn familie, een boek dat Alex schrijft over de reis (in soms wat lastig Engels) en de brieven van Alex aan Jonathan. Aan het begin wat onsamenhangende verhalen, wat ook zo leek in Extremely loud and incredibly close, aan het eind een samenhangend verhaal. Waarvan we de afloop echter nooit helemaal zullen weten.

Geen verhaal voor even tussendoor, want de belevenissen zijn aangrijpend en de structuur ingewikkeld, maar een boek dat je gelezen moet hebben!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo....net je blog ontdekt ,via kophieps..
Ik ben ook een verslaafde lezer en zal met veel plezier je logjes bij gaan lezen ,ik zag Haddon al voorbijkomen en Foer,Hermans,ook allemaal met veel plezier gelezen...
groeten ,hilly

Boekenwijs zei

Kophieps kende ik nog niet. Ziet er ook uit als een leuke site!