11 februari 2007

Over het IJ

Toen ik Over het IJ uit de kast trok, dacht ik dat het een literaire thriller zou zijn. Niet helemaal juist, het is een reconstructie van een in 1989 gepleegde moord, op de voet gevolgd door journalist Kees van Beijnum. Niet zoals in detectives eerst de motieven en daarna de moordenaar, maar vanaf hoofdstuk 1 weten welke jongens de moord op hun geweten hebben, maar waarom... En wie van de twee was degene die schoot?

Een indrukwekkend verhaal waarbij verschillende mensen - familie, vrienden en kennissen van slachtoffer en daders - aan het woord komen en hun visie geven. En natuurlijk de daders zelf. Doordat de daders al bekend zijn, is het boek niet spannend, maar geeft wel een mooi inkijkje in het werk van de politie, afdeling 'Ernstige Delicten' en in hoe ouders omgaan met het feit dat hun zoon, slechts 20 jaar jong, bij een moord betrokken zijn.

En de meeste indruk maakt Ferrie, één van de daders, die wordt opgejut door Ron, de planner van het alles. Ferrie heeft een moeilijke jeugd gehad en gedraagd zich als een kind van 12. Zelf beslissingen nemen doet hij niet, maar als er geld in het spel is doet hij alles voor en ander. De consequenties ontdekt hij pas als het al te laat is...

Geen opmerkingen: