27 december 2006

Bruidskogel

'Voor 2 daden mag een vrouw door haar man worden doodgeschoten: overspel en verraad aan de gastvrijheid', zo opent De bruidskogel van Els de Groen. En dat is waar dit boek over gaat: eer en eerwraak. Met als rode lijn de scriptie over de Kanun, het oude Albanese wetboek, die Era schrijft voor haar studie geschiedenis.

Era woont samen met Skënder, een jongen uit de Rrafsh, het noordelijke bergland van Albanië. Tijdens de zomer is hij teruggegaan om eerwraak te plegen op de moordenaars van zijn broer. Niet omdat hij het zelf zo graag wil, maar onder druk van de familie en de buurt en de angst dat anders zijn jongere broertje het zal doen. Uiteindelijk gaat Era naar het noorden en bezoekt Skënder, om er achter te komen dat de eerwraak niet gepleegd is, maar de sfeer gespannen. Weet ze hem bij dit standpunt te houden?

De hoofdlijn van het verhaal is interessant. Dat Era in de tijd dat Skënder weg is een verhouding krijgt met Arben, dat maakt het boek spannender en brengt ook nieuwe bijfiguren in het verhaal. Het enige wat me af en toe irriteerde is de sprong in tijd en plaats in een nieuw hoofdstuk, waarbij het soms een aantal bladzijden duurde voordat je doorhad waar je over las.

Geen opmerkingen: