27 april 2016

Dit zijn de namen

Het was alweer lang geleden dat ik een boek van Tommy Wieringa las. En bij het lezen van Dit zijn de namen bleek: veel te lang. Weliswaar niet meteen een heel toegankelijk boek, maar wel prachtig en het beklijvend.

We volgen in dit boek een groep vluchtelingen. op reis in een omgeving die doet denken aan Rusland. Waar ze vandaan komen is niet helemaal duidelijk. En ze kennen elkaar ook niet echt. Hoewel ze elkaar nodig hebben, is het ook ieder voor zich. Ondertussen duikt de hoofdinspecteur in de grensstad in zijn verleden als hij ontdekt dat hij een Joodse achtergrond heeft. Beide verhaallijnen lopen door elkaar als de vluchtelingen in de stad worden aangetroffen en ze een ernstige misdaad blijken te hebben gepleegd.

Het is een indrukwekkend verhaal dat je laat nadenken over het lot van vluchtelingen. Want dit lijkt ver weg te gebeuren, maar spelen dergelijke zaken niet ook nu en veel dichterbij dan we denken?
En de beide verhalen laten je nadenken over afkomst: wat is je afkomst, wat is daar de invloed van op het huidige leven? Net aan de andere kant van een grens: wat betekent dat?

Een mooi boek om rustig te lezen.

Geen opmerkingen: