De belofte iets te schrijven over In het hart van het land ben ik niet vergeten, maar ik wil het boek graag eerst nog eens lezen, nu ik de afgelopen zelf heb mogen zien hoe weids en verlaten de Zuid-Afrikaanse Karoo is. Ondertussen las ik ook Life & Times of Michael K van Coetzee. Iets filosofischer en als ik de literaire uitleg lees, heb ik vast veel gemist, maar ondanks dat een prachtig boek.
Het boek speelt zich af in een fictieve burgeroorlog ten tijde van de apartheid. Michael K wil met zijn moeder uit Kaapstad vertrekken, maar heeft daarvoor een vergunning nodig. Die krijgt het niet, dus hij stopt zijn zieke moeder in een zelfgemaakte kruiwagen en trekt via de huidige wijnstreek de Swartberge in naar Prince Albert, haar geboorteplaats. Tijdens dit begin van het boek moest ik sterk denken aan The Road van Cormac McCarthy. Gelukkig werd dat na 20 pagina's minder, want ik zat niet echt op zo'n donker boek te wachten.
Michaels z'n moeder is veel te zwak en overlijdt in een ziekenhuis in Stellenbosch, na nog geen 10% van de reis. Michael trekt verder, met de as van z'n moeder als belangrijkste bezit.
Michael lijkt te leven naast de rest van de mensen. Hij vind een verlaten boerderij, plant pompoenen bij de dam (hij is tenslotte tuinman), laat zich verjagen, wordt gevangen in een werkkamp, eet niet, stort in, ontsnapt, verbouwt, wordt gevangen genomen en hij laat het allemaal maar gebeuren.
Deel 2 beschrijft hoe de arts van het werkkamp kijkt naar deze ongrijpbare Michael, deel 3 brengt Michael terug naar de Kaap.
Het is een mooi boek, ik houd van de taal van Coetzee, het Engels met af en toe een Afrikaanse woord. Mooie zinnen, leest zowel lekker weg als het kost even moeite om door het boek te komen. Dit mogen lezen terwijl ik zelf de route van Michael in omgekeerde richting (en onder veel betere omstandigheden) afleg, is geweldig.
Waarom dit boek in recensies zo nadrukkelijk tijdens de apartheid wordt geplaatst, dat is me nog niet duidelijk. Alleen als je heel goed oplet, merk je dat Michael donker is, maar over geen van de andere personen lees je iets. Het boek zelf geeft zelf niets prijs over de periode.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten